Rólunk

Amit érdemes tudni a pécsi kungfu iskoláról

Iskolánk a 1996. augusztus 4-én megalakult Ch’ang Dung Sheng Shaolin Kung Fu Association Hungary égisze alatt működik, sifu Koszogotivs Mihály vezetésével, mely mára már tizenegy iskolát, és több száz tanítványt számlál Magyarországon, nem utolsó sorban pedig tagja a Magyar Tradicionális Kung-fu és Wushu Szakszövetségnek.

A SKAH Pécs Sportegyesületben a Chang Dung Sheng stílusú shaolin kungfut űzzük, mely a kungfu stílusok között is egy kemény, külső stílus. Iskolánk 1992 óta működik Pécsen, Si fu Bornemissza Péter vezetésével. Fő céljaink közé tartozik az egészséges életmód fenntartása, a jellem fejlesztése, a kungfu rendszeres gyakorlása és oktatása, továbbá a versenyeken való részvétel.

Stílusunknak nem elsődleges célja a versenyzés – csupán lehetőség van rá – hisz fő hitvallásunk a hosszú és egészséges élet, minden velejárójával. Egyik legősibb mozgásformaként a kungfu „úgy lett kitalálva”, hogy csakis a technikákat gyakorolva a tanítvány nagy erőre, állóképességre és gyorsaságra tehet szert anélkül, hogy önmagát ezzel károsítaná. Harcművészetünk tartalmaz légző technikákat, dobásokat, gurulásokat, formagyakorlatokat, önvédelmet és fegyveres mozdulatsorokat is. Ahogy a tanítvány halad felfelé a ranglétrán, úgy ismeri meg egyre jobban a harcművészetet, egyben önmagát.

Stílusunk rövid története

A magyarországi Ch’ang Dung Sheng stílusú shaolin kung fu egészen 1981-ig vezethető vissza. Zsoldos Zoltán nevéhez fűződik az első kung fu iskola elindítása. Zolit személyes barátság kötötte Norbert Pelzl Grazban élő mesterhez, aki a Mu-Sul-Kwan nevű sportiskolájában számos harcművészetet oktatott (Taekwon-do, Aikido, Kung fu, Hapkido). 1985-ben visszavonult a kungfu aktív oktatásától, s az akkori csoportot Iker Tamás és Koszogovits Mihály vette át.

Az egyik bemutatón felfigyelt a csoportra Tix Richárd mester, aki éppen a Magyarországi Kung Fu Szakág megalapításán fáradozott, s az első alapító gyűlésre meghívta a két oktatót is. Így 1987. július 15.-től a szombathelyi iskola hivatalosan elismert lett Magyarországon. A szakág nyújtott segítséget a szakmai irányító megtalálásában. Még 1987. őszén történt egy találkozás Si Fu Rudolf Haunerral, aki Bécsben vezette a Yin-Yang Kung Fu iskolát, amely az I.K.F.A. (International Kung Fu Association, vezetője Hwang Ching-Zeng) égisze alatt működött. 1988. nyarán Iker Tamás és Koszogovits Mihály sárga öves vizsgát tett, melyet ősszel új követett és a tanítványok is sikeresen vizsgáztak. Ezzel egy 8 éves időszak vette kezdetét. Bemutatók és versenyek követték egymást. 1987-től kung fu és kick-box versenyeken indultak el a tanítványok és oktatójuk egyaránt. Nagyon sok EB és VB, valamint Magyar Bajnoki helyezést értek el. Ennek a nagyon szép állomásaként 1990. június 9-én a németországi Moers-ben Koszogovits Mihály megnyerte a 2. Shaolin Kung Fu bajnokságot a 70 kg-os súlycsoportban. Ezen kívül még nagyon sok szép eredmény fémjelezte azt az utat, amelyhez csatlakoztunk.

Évekkel később azonban egyre világosabbá vált, hogy Si Fu Hauner olyan elvárásokat támaszt a magyarországi szekcióval szemben, amelyek teljesítése meghaladta volna erőnket, így a kapcsolatot a magyarországi stílusvezető megszakította Hauner mesterrel. A szakadást követően szinte azonnal sikerült felvenni a kapcsolatot Detlef Leppkesszel, aki Németországban élő Shaolin Kung Fu mester, valamint a Ch’ang Tai chi chuan – és a Tzü wei shu kung fu stílusok avatott oktatója. Leppkes mester szintén Hwang Ching-Zeng tanítványa volt. Detlef Leppkes mester nagy örömmel vállalta a magyarországi szervezet szakmai munkájának irányítását 1996-ban.

A felmerülő nehézségek ellenére, a stílus jó úton halad a megismerés és az elismertetés területén.Ehhez természetesen kitűnő emberek segítsége kellett, akik önzetlenül, jó harcművészként támogatták iskolánk fejlődését.

Még több információt az országos szervezetünkről, a Shaolin Kungfu Association Hungaryről itt találhat!